Marianne Bestebreur

Thema: Participatie en cultuurverandering

 

Vraag: 

De participatiewet is een feit, maar leven en organiseren in de geest van een nieuw participatie-paradigma is niet eenvoudig en zeker niet vanzelfsprekend. Veranderen is al moeilijk, wat veranderen, hoe veranderen – en soms ook nog – waarom veranderen? Moeten we niet veel meer investeren in duurzame verandering vanuit de aanwezig en te creëren energie van mensen die kunnen en willen? Laten we de U-curve van Scharmer doorgaan.

 

Leerervaring: 

Zowel zakelijk als persoonlijk heb ik meerdere  leerpunten meegekregen.  Ondanks het tijdsstip waarop de leercirkel plaatsvond (donderdag tot 20.00 uur) bleef ik door de inspirerende mannen en mededeelnemers bij de les en kostte het luisteren naar elkaar geen moeite. Wil je dat er in je omgeving of organisatie waarvoor je werkt iets verandert, dan moet je eerst bij jezelf beginnen. Verder kwam tijdens de leercirkel regelmatig aan bod waarvoor we het nu allemaal doen, wat is nu zinvol en waar krijgen wij energie van. Veranderen en ontwikkelen kost tijd, hiervan moeten wij ons bewust zijn. Veranderen kan leuk zijn en een positief effect hebben op ons, zowel persoonlijk als zakelijk. Dit alles onderbouwd met de aangereikte theorieën zette mij veel aan het denken.  Wat ik niet onbenoemd wil laten is dat door het bieden van een veilige omgeving, iets waar beide heren voor zorgden, de aanwezigen eerlijk, kwetsbaar en open communiceerden. Dit zorgde voor goede dialogen en zo kwamen leerpunten ´vanzelf´ boven drijven.

 

Bijdrage aan organisatie:

Voor veranderen ben ik niet bang, ik hou zelfs van (grote) uitdagingen. Het veranderen in een organisatie als een gemeente kan leuk en positief zijn. Dit wil ik graag overbrengen op mijn collega´s. De organisatie mag van mij openheid, vriendelijkheid, directheid en gedrevenheid verwachten. Dat resulteert in een goede samenwerking.

Leercirkel

Participatie en cultuurverandering

info

Kwetsbaarheid is kracht

info

Loslaten in het veiligheidsdomein

info

Zonder zuurstof, warmte en voeding geen vuur

info
Alumni uit deze leercirkel

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment